fbpx

Мравките се инсекти кои спаѓаат во членконогите. Мравките живеат во колонии каде што има една кралица(матица) и во зависност од видот на мравките и големината на колонијата и стотици илјади мравки работници. Се проценува дека има повеќе од 20 000 видови мравки а само окулу 10 000 илјади видови се класифицирани.

Видови мравки?

Во светот постојат 10 000 класифицирани видови на мравки, на нашата територија имаме неколку видови на мравки меѓу кои најраспорстранети се фараонските мравки и црните градинарски мравки.

 

Фараонски Мравки

Фараонските мравки се црвенкасто жолти мравки со големина до 2 милимтери што ги прави потешко видливи во споредба со останатите мравки. За развој на Фараонските мравки им одговара температура помеѓу 18 и 30 степени целзиусови. Ги населуваат станбените згради, хотелите, болниците, школите и слично.

Како се најдоа фараонските мравки во мојот дом/дуќан/бизнис?

Фараонските мравки се најчесто со големина под 2 милиметри, така да не им претставува проблем на навлезат во објектите преку најмалите отвори, пукнатите, електричната и водоводна инсталација, преку вратите и прозорите па дури биле и затворени. Овој вид на мравки е специфичен што најчесто се движи по вертикала во зградите и најчесто се појавуваат масовно во повеќе станови.

Најчести места за живеење на фараонските мравки се:

  • Кујните
  • Тоалетите

Колкава е заканата се фараонските мравки кон нашето здравје?

Фараонскит мравки поради својата големина се доста ризични по нашето здравје. Тие се способни да навлезат во добро спакувани намирни па дури и во фрижидерот. Воедно се опасно бидејки може да ја пренесат бактеријата салмонела и стрептокока со што се јавуваат разни здравствени проблеми кај луѓето. Овие мравки се доста опасни во болниците бидејќе лесно може да ги инфицираат отворените рани на пациентите.

Icon

Инспекција

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Третман

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Заштита

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Оджување

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.

Црни Градинарски Мравки

Овој вид на мравки е најчеста мравка во Европа. Нивните колонии може да достигнат големина до 40 000 членови но најчести се колониите со околу 4000-7000 членови.

Најчесто се наоѓа блиску до човековото живелиште и нејзините гнезда може да бидат во ѕидовите на објектите, плочниците, пешачките патеки како и во парковите.

Како се најдоа Црните Градинарски Мравки во мојот дом/дуќан/бизнис?

Овие мравки иако се сешто јади , тие обожаваат шеќери, поради ова потреба од храна најчесто навлегуваат во вашите објекти. Може полесно да се забележат бидејќи нивната големина достигнува и до пола центиметар. Ги искоритуваат пукнатините и дупчињата за да навлезат во Вашите објекти.

Најчести места за живеење на Црните Градинарски Мравки се:

  • Кујните

 

Колкава е заканата се Црните Градинарски Мравки кон нашето здравје?

Црните Градинарски Мравки може да се ризик за вашето здравје пренесувајќи патогени организми при нивното движење. Овие мравки се движат насекаде така да многу лесно може некоја бактерија да се најде во вашето мени за исхрана.

Bold text dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequatuis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Е-маил

Локација

контакт

E-маил

Локација

to top