fbpx

Како изгледаат комарците?

Комарецот има еден пар на крилја, долги и тенки нозе и издолжено и тенко тело.Кај комарците има и долга шпицаста уста со која го извршуваат касањето и цицањето на крвта. Интересно е што само комарците женки вршат каснување кај луѓето, бидејќи кај машките комарци шпицастата уста не е доволно развиена. Машките комарци се хранат со растителни сокови и веднаш по парењето со женката умираат.Женските комарци јајцата од кој подоцна ќе искочат ларви, па комарци ги полагаат на застојани водни површини или пак на влажни места.

Како се најдоа комарци во мојот дом/дуќан/бизнис?

Комарците се летечки мали инсекти, тие влегуваат преку било кој мал отвор во вашите објекти. Покрај малиот простор за влез, 1,3 милиметри, комарците може да се внесат и со предмети, облека и намирници.

Најчести места за живеење на комарците се:

Доволно топли  места каде што има влага во кои присуствуваат и луѓе се идеален избор за дом на комарецот. Во таков простор комарецот ќе има доволно храна и место каде што ќе може да ги положи своите јајца и да ја обави својата природна функција за репродукција.

Колкава е заканата на комарците кон нашето здравје?

Комарците се векторски преносители на заразни болести кои се одговорни за смртта на голем број луѓе во светот. Во најдобар случај кога ќе ве касне комарец ќе ви предизвика чешање и црвенило. Цицајки крв од различни луѓе комарецот пренесува болести како Зинга,Зика, Маларија, Западно Нилска Треска, Енцефалитис и други болести. Овие болести се типични за потропски предели, каде што имаме поголеми температури благи зими и голема влажност, иако со климатските промени и растот на температурите се очекуваат овие тропски подрачја да се поместуваат по северно. Во нашата држава се забележани мал број случаеви на векторски пренеси болести од комарец и тоа е најчесто западно нилската треска.

Icon

Инспекција

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Третман

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Заштита

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.
Icon

Одржување

Детално прегледување на објектот, изнаоѓање на критичните точки за извор на штетниците е поставување на темел за успешно отстранување на вашиот проблем,добрата проверка и запознавањето со проблемот што штетниците ви го причинуваат е повеќе од пола завршена работа.

Што ТОКСИ-ВЕТ може да помогна за да се спасите од комарците?

Поради природата на комарецот како летачки инсекти кој брзо се размножува заштитата од комарци почнува со елиминирање на местата за залегнување на јајца во вашата околина и сузбивање на можноста комарците да се развиваат. Потоа важно е физички да се спречи пристапот на комарци во објектите, и на крај да се уништат преостанатите живи комарци.

Е-маил

Локација

контакт

E-маил

Локација

to top